Tu cat valorezi?

Pe cat de rece si absurda ar suna intrebarea din titlu, pe atat de reala este. Ne vindem principiile atunci cand vedem bani in fata ochilor. Uitam de moralitate, ne transformam si suntem in stare de orice. Pierdem umanul din noi si devenim niste marionete. De ce scriu postul asta? Pentru ca de multe ori mi-a fost dat sa cunosc astfel de oameni. Sau mai grav, sa vad oameni integri, oameni pe care ii admiram, cum deveneau papusi cu bale la gura in fata unui portofel burdusit. Sa fii obiectiv si sa vezi reactia patetica a unora atunci cand intra in discutie o anumita suma de bani, e un moment revelant si dezgustator in acelasi moment.
Se luam spre exemplu cel mai banal caz. Pitipoanca de mall si de club. In cazul ei lucrurile sunt la vedere. Tu arati verzisorii si ea se gudura pe langa tine si face ce vrei. Simplu nu? E ca un contract invizibil semnat dinainte. Atunci cand una din parti nu isi respecta angajamentele, contractul se sfarseste, urmand sa fie semnate altele noi. Mai simplu nici ca se poate. Partea tragica e reprezentata de efectul de turma. Sa mai intru in detalii? Mai bine nu, pentru ca e deja un subiect exagerat de discutat si tot degeaba.
Pe mine totusi ma uimesc mai mult faimoasele cazuri la romani cand vine vorba de gratuitati. Nu exista sarbatoare, nu exista pomana, nu exista mic gratuit care sa nu starneasca conflicte. Si e atat de .. atat de.. ca nici nu am cuvinte, cand vezi doua babe sau mai rau, doua cucoane care se bat pe un mic sau o sarma. Cand vezi oameni in toata firea care se bat pentru un abtipild, doar pentru ca era gratis.
In curand vom intra iar in campanie electorala. Vor oferi din nou, lumanari, galeti, cani de plastic, ulei sau zahar. Asta e valoarea alegatorilor? O lumanare la 1 leu pe care sa o aprinzi atunci cand iti taie lumina pentru neplata fiind ca aia de la buget o duc rau si sefu tau a facut disponibilizari. Da, l-ai votat pentru ca ti-a dat o lumanare moka. Tu salivai la ea ca e gratuita, iar cel care ti-a oferit-o, saliva si isi freca mainile gandindu-se la cat ii va intra in cont.
Poate ca intrebarea de la titlu ar trebui sa ne-o adresam cu totii. Poate asa am realiza ca valoram mult mai mult decat toti micii, sarmalele sau lumanarile din lume. Sa invatam sa ne respectam, ca in urma noastra va ramane doar integritatea si moralitatea care am dovedit-o de-a lungul timpului. Sa incetam sa nu ne mai vindem pentru 10 ron si nici sa mai acceptam sa ne fie spalat creierul de o hartie.
Banii sunt importanti, sunt absolut de acord, dar un om valoros nu are neaparat nevoie de ei.

P.s. Post scris la 4:30 dimineata. Nici ca se putea mai bine..